Pescuit cu boilies la crap in Delta Dunarii

Dunarea este pretentioasa dar nu ramane niciodata datoare pescarilor. O situatie cu care ma intalnesc in permanenta de cand pescuiesc pe Dunare. Si mereu se adevereste. 14 zile am petrecut in acest an in Delta Dunarii insa in acest articol am sa va povestesc doar de primele 10. Cert e ca o data cu aceasta iesire i-am taiat datoriile de pe caiet! Dupa doi ani am hotarat sa ne intoarcem pe Sfantu Gheorghe. Bratul din Delta Dunarii care are un loc aparte pentru mine indiferent de marimea capitala a crapilor care sunt pe celalalte brate. Prea multe nu vreau sa va povestesc despre desfasurarea partidei pentru ca acest lucru il puteti vedea cap coada in filmul realizat la fata locului si pe care il gasiti aici. In schimb vreau sa va spun mai mult despre modul de abordare, echipamentul folosit si concluzii.

Pe drum totul a fost bine si frumos pana am ajuns in Dunavat. Inceput de toamna ca la carte. Vant, frigut, ploaie marunta, nori si atmosfera sumbra. Nimic din toate acestea nu avea cum sa ne strice buna dispozitie ca deh, noi ajunsesem in Delta. Asteptand 2-3 ore sa se opreasca ploaia (care evident nu s-a oprit) am inceput calatoria pe Dunare spre locul care avea sa ne astepte liber dupa vreo 2-3 ore de cautat si cautat. (Delta mai plina ca niciodata)
Ajunsi acolo, am inceput sa scanam zona cu sonarul Lowrence Hook 5 Fish Reveal pe functia de DOWNSCAN in eventualitatea descoperirii unor praguri, cioate. Zona era relativ simpla de pescuit, un singur prag de 8 metri la 2 metri de mal care cobora usor pana in 12 metri dar cu agatatura pe alocuri, deci trebuia sa ne gasim culoare de lansat! Chiar si asa in primele 2-3 zile doua dintre cele patru lansete cu care pescuiam a trebuit sa le mut de cateva ori pana le-am gasit culoare. De ce? Pentru ca pe sonar nu puteam sa vedem chiar si micile crengute din prag, micile structuri care probabil sunt acoperite de namol etc.. iar pe recuperare agatam monturile. In primele 2-3 zile am pierdut peste 15 plumbi!

DESPRE BOILIESURI IN DELTA DUNARII

Sper ca o data cu acest articol si filmul pe care deja l-ati vazut majoritatea, am ucis mitul conform caruia nu se prinde crap la boilies in Delta Dunarii. Si ce se prinde… Filmul „10 zile pe Sfantu Gheorghe” arata clar acest lucru.

Nu toate aromele sunt castigatoare cum nici crapii nu ii gasim peste tot in Delta. Pentru noi aroma cea mai de succes in Delta a fost bineinteles capsuna. Spun asta pentru ca personal am incercat si scopex-uri ori porumb dulce insa fara rezultate. Ori nu a fost timpul si locul potrivit pentru noi. Sa revenim. Ca si anii precedenti, am mers pe mana celor de la Claumar Pescar cu bilele produse de ei. Si evident ca nu am dat gres. Am luat dupa noi 60 de kg de bile de 24 mm si inca 20 de kg de 20 mm. Ele in esenta sunt bile tari. Dar fiind birdfood-uri, ziua sunt felul principal pentru platica, morunas, scobar. In schimb seara de la 8 pana a doua zi de dimineata bilele sunt perfect intregi. Chiar si asa 98% din prezentari le-am avut doar ziua. Si nu au fost putine. O sa spuneti pai de ce nu ati plecat cu fishmeal-uri. Am plecat si cu fishmeal Frankfurter produs tot de Claumar dar am avut doar 20 de kg. In alta ordine de idei cata lume isi permite sa plece cu 80-100 kg de fishmeal la un pescuit de distractie si relaxare pana la urma. Nu suntem in vreo competitie sa fie musai sa ne intre numai pesti mari! Si chiar si asa, ne-au intrat cam 5-6 pesti mari reusind Baltacul sa scoata unul de 6 kg si unul de 8,5 kg fiind apoi pe principiul “Demonstratia am facut-o, de maine gata, cu burta la soare, leganat de valuri”. Ce a fost mai mare din pacate nu ne-a permis zona, avand foarte multe agataturi in praguri, sau cioate la distanta mare de mal (35-40 de metri) unde pana la primul peste pierdut nu am vazut fiind necesara o scanare mai departe de locul unde pescuiam!

In 10 zile ne-au intrat peste 100 de crapi. Scapati, eliberati (peste 40 de eliberari) si retinuti ce erau peste masura, cativa dintre ei  facandu-ne felul principal si secundar atunci cand ora mesei batea la usa. Media pestilor in aceste 10 zile a fost undeva la 2,5-3 kg, cativa de 4 si unul de 5 mai rasariti, si evident “trofeele” partidei despre care am amintit mai sus. Zona atat ne-a oferit, a trebuit sa ne multumim cu faptul ca pescuim cu birdfood-uri, ne asteptam sa intre ciortani multi, dar printre ei asteptam si dulaii. Care au venit, dar dupa cum am spus majoritatea pierduti din cauza agataturilor.

STRATEGIA DE NADIRE

Impartindu-ne pe 3 locuri cam pe vreo 70-80 de metri (locul din fata taberei initial tinandu-l pentru alte specii), am hotarat sa impartim si boilliesuri-le. A venit cam 26-27 kg de fiecare. Personal am nadit mai mult doar seara cand se ingana ziua cu noaptea. Nadeam doar 2-3 kg pe seara cu bile intregi, netaiate. Pe timpul zilei aruncam cate o mana de bile dupa fiecare peste ( in functie de rata trasaturilor) ori la 2-3 ore, la fel cate o mana, doua de bile. Aruncam foarte aproape de mal 10-15 metri pentru ca pescuiam intre 2 pomi cazuti in apa si care imi tineau bilele pe loc. Uneori dadeam si mai din amonte sau mai departe in fata locului de pescuit ca sa acopar ceva mai mult spatiu cu nada.

Cat despre bilele Frankfurter planul de acasa nu s-a pupat cu cel din targ. Speram inca de acasa sa punem fiecare cate o lanseta pe un singur loc unde l-am fi nadit doar cu aceste bile. Ideal in amonte de locurile noastre deja batute de fishmeal-uri. Din pacate la fata locului nu am putut decat sa le asezam ultimele in aval unde le-am tinut timp de 5 zile, renuntand apoi deoarece era clar o zona unde bateau cel mai mult ciortanii pe fishmeal-urile care se duceau usor spre mare!

MONTURI

Cu exceptia lui Baltacul care din cauza unui gest negandit de a strange tamburul maxim pe o mulineta,  s-a produs ruptura pe 0.45 din trasatura, nu am avut fire rupte, agrafe, carlige indoite. Practic tot ansamblul a rezistat si functionat perfect. Am inceput toti sa pescuim cu monturi cu plumb pierdut pe leadcore, carlige de 4 tip Wide Gape, Krank si Hayabusa. Pe una dintre lansete unde am avut cele mai multe prezentari am avut montura cu plumb culisant (nu inline). Nu pot sa spun ca a facut diferenta, cat probabil a fost locul (pescuiam la buza pomului). Am pescuit cu plumbi de 120-130 de gr, dar dupa ce s-au terminat am trecut la plumbi de 150-190 de grame (pana in ultima zi mai ramasesem cu 4 plumbi)

MANCARE

Ce sa mai vorbim despre mancare? Filmarile si pozele spun totul. Meniurile gandite de Ionut de aceasta data cu Alina langa el ne fac sa visam frumos la urmatoarea Delta. Ciorba de fasole cu afumatura, saramura de crap, plachie de crap, crap la ceaun, saramura de platica, platica cu boia la ceaun, deliciiiii si iar deliciii!!
Pe parcursul expeditiei ne-au vizitat prieteni de pe grupul nostru de facebook, in ultimele 4 zile venind si Ovidiu, pe care il stiti din episoadele lui Baltacul din Delta Dunarii cu prietenii lui, si pe care cu siguranta il veti mai vedea alaturi de noi pe viitor! Va las sa savurati imaginile si in curand, continuarea acestui articol cu restul zilelor pe care le-am petrecut in Delta dupa plecarea lui Baltacul, Ionut si Alinei care au plecat si nu s-au mai uitat in spate lasandu-ma singur printre coioti si cu crapi muuulti in fata!

ECHIPAMENT

BALTACUL

Lansete:
Okuma G Force Sea Quiver 100-250 gr

Mulinete:
Okuma Aventa BF 8000

Fire principale:
Trabucco T Force Carp Endurro 0.40
Sufix Carp Synergy 0.40
Claumar Invisiline 0.45

Cort: Anaconda Canteeny

 

IONUT:

Lansete:
Sonik Vader X 12 ft 3.5 lbs
FOX EOS 12 ft 3.5lbs

Mulinete:
Shimano Ultegra XSD 5500
Shimano Ultegra XTB 14000

 

Fire principale:
Ridge Monkey RM TEC 0.38
Trabucco T Force Carp Endurro 0.40

 

ADRIAN:

 

Lansete: Sonik Vader X RS 10 ft 3lbs (Ultra Slim)
Mulinete: Shimano Ultegra XSD 5500
Fir principal: Trabucco T Force Tournament Super ISO (Special Salt Water) 0.45
Cort: Mivardi New Dinasty XXL

 

Alte accesorii:

 

Leadcore Avid Carp Camou
Sonar Lowrance Hook Reveal 5

 

Pentru rig:
PB Jely Wire 25 lb
Textil Fox Horizon 50 lb

 

Carlige:
Prologic C3 nr 4
Wide Gape Fox Straight nr 4
Wide Gape Claumar nr 4
Hayabusa M1 nr 2 si 4
Korda Krank nr 4

 

Boiliesuri:
Boiliesuri Capsuna 24mm
Boiliesuri Capsuna 20mm