Cteno

Pescuitul la ten/amur trebuie sa fie unul simplu: 

  • localizare
  • nadire masiva cu porumb fiert cu zahar sau chiar porumb simplu
  • echilibrarea monturii
  • la carlig porumb echilibrat cu o bucata de spuma 

Tenul ajunge la maturitate ( poate trai peste 20 ani ) la greutati de 40-50 kg ( chiar si mai mult ) si se deosebeste evident de crapul romanesc prin forma sa mult alungita si aplatizata lateral precum si prin culoarea generala a corpului foarte deschisa. Cteno consuma cu placere mari cantitati de plante acvatice, alge si plancton vegetal. In plus ritmul de crestere al tenului este foarte bun, peste cel al crapului romanesc.

Localizare:

Se gaseste de obicei numai pe substrat tare, nu conteaza daca este stuf sau nu in apropiere. Amurul este un peste care are niste masele puternice si adora sa roada mancarea si mai mult ii place mancarea dulce. 

Tenul este un peste care mananca mult si creste repede, un adevarat devorator de porumb si de mamaliga. El umbla in grupuri, iar cand intra pe patul de nada poti avea trasaturi la toate lansetele. Se hraneste doar pe patul de nada. Este posibil sa ai trasaturi mai rapide daca pescuiesti doar cu plumb si saculet solubil cu spartura. Dar poti pescui si cu momitor fara probleme. 

Amurul se hraneste prin muscare, de aceea trebuie echilibrat acul cu spuma sau alt material plutitor.

Nada pentru pescuitul la ten:

Reteta mixului: 400 gr spartura porumb, 100 gr grau fiert, 200 gr pesmet, 200gr TTX si 100 gr (gris sau faina de grau).

La o partida de 24 ore se folosesc cam 4-5 kg. Se nadeste la inceputul partidei cam 3 kg si seara ce ramane.

Aromele folosite si care au dat rezultat foarte bune sunt usturoi (lunile mai si iunie), capsuna, ananas, si miere. Se adauga betaina naturala obligatoriu. Apoi se mai adauga si lapte praf la nevoie. La acest mix adaugati o aroma de fructe, capsuni, ananas etc. si indulcitori miere sau orice doriti dvs. cam 100 ml la kg de mix. Cand se adauga mierea se mai pune si un liant pentru ca mierea dezleaga mixul si nu sta pe momitor in timpul lansarii .

IMPORTANT!

Momeala sa fie cat mai aproape de curbura carligului pt ca amurul nu se hraneste prin aspirare cum se hraneste un crap si trebuie sa ia carligul odata cu momeala pusa de noi. Forfacul sa fie la 5 – 10 cm lungime fata de momitor.

Cateva ponturi dezvaluite de Cinca Eduard pescar de ten pe Dunare chiar la una dintre partidele lui spectaculoase pe malul fluviului:

Am avut 3 partide pe Dunare in zona Turnu Magurele de cate 4 zile in care am reusit sa prind 10 teni intre 9 si 16,5kg si 2 scapati.”

„Pescuiesc pe adancimi de 5-6 metri cu intinsura si praguri, gropane de 6-8 metri cu boabe fierte cu aroma de capsuna”

Am nadit din barca doar dimineata intre orele 6 si 7 doar cu boabe de porumb înmuiate de 3 zile

Trucuri pentru pescuitul amurului pe Dunare:

  • Pescuiti doar pe cursul Dunarii in anafoare (intoarce apa)
  • Mancare cat mai multa. Cand vine bancul de torpile, un sac de porumb il “radiaza” imediat.
  • Cteno de multe ori urmareste plumbul dupa ce cade in apa. Multe trasaturi la amur apar imediat dupa lansare sau la interval de 15-20 de min (daca bancul este in zona).
  • La montura folositi “coronita” cu 5-6 boabe de porumb si carlige nr. 2 sau 4 groase in carne, ca altfel le dezdoaie ca pe sarme cand il prinde pe os.
  • Monturile tip elicopter dau cel mai bun randament in pescuitul Amurului.
  • Este sensibil la momeala dulce. 
  • Se hraneste doar pe patul de nada