Crap

Comportamentul Crapului pe anotimpuri:

Primavara cand apele incep sa se incalzeasca, crapul incepe sa misune in cautarea hranei. In apele mari, cu inertie termica mare, crapii se aduna in golfuri sau alte zone cu apa mai mica ce se incalzeste usor.

Vara pe canicula si pe o apa calda, crapul se retrage la apa adanca, sau in cazul apelor curgatoare, pe albia apei, cautand ape mai oxigenate. In cazul baltilor cu izvoare, in mod sigur il veti gasi in apropierea acestora. Nu refuza nici umbra unui cocioc plutitor cu apa de 2-3 m sub el.

Toamna cand incepe sa se raceasca apa, crapul da intr-o foame ceva de speriat, mananca tot ce prinde, sa adune grasimea necesara trecerii iernii. Unii spun ca cea mai buna perioada este septembrie-noiembrie pentru pescuitul crapilor capitali. Cu cat inainteaza mai mult spre iarna, crapul aduna mai multa grasime, deci si mai multe kilograme. 

Iarna odata cu inversarea straturilor de apa, crapul se retrage la locurile de iernare, in general gropi cu fund malos si isi reduc activitatea si hranirea la limita supravietuirii.

Pescuitul Crapului iarna:

Pescuitul crapului pe timp de iarna s-a dovedit a fi cea mai grea incercare pentru pescarii de crap. Care este secretul reusitei cand pescuim la crap pe temperaturi de sub 10 grade Celsius? Probabil nimeni nu stie cu siguranta insa putem sa incercam sa gasim cateva aspecte care vor face iesirile la pescuit din timpul ierni mai profitabile. Pentru ca se apropie primavara multi pescari de crap vor iesii poate la prima partida a anului, asta daca nu au fost deja. Primul lucru de care trebuie sa tinem seama este ca desi temperaturile sunt in crestere, crapii tind sa frecventeze aceleasi locuri din timpul ierni (metabolismul lor fiind mult mai incetinit, nu isi permit luxul de a se aventura prea departe). Cautati locurile in care stiti sau banuiti ca au stationat in timpul ierni, (folositi-va de imaginatie cat si de sfaturile celorlalti pescari cu privinta la gropile existente pe fundul apei). Practic, crapul alege cel mai calduros loc cu putinta pe care il intalneste, fie ca este pe fundul apei, fie ca este intre ape.

In privinta momelilor folosite, la pescuitul crapului pe timpul rece toti pescarii sunt de acord ca trebuiesc folosite momeli cu valori energetice ridicate sau nada si momeala special conceputa pentru temperaturi scazute. Pescarii mai batrani spun ca exista o anumita distanta pe care crapul se incumeta sa o parcurga in momentul in care simte nada. Asadar, nu ar strica sa nimeriti intr-o raza de maxim 50 de metri de un crap. Hrana naturala este si ea indicata in aceasta perioada; au fost prinsi crapi la scoica, rama, viermusi, larve etc… Evitati nada sau momelile pe baza de uleiuri/aditivi. Daca in timpul verii acestea dau cele mai bune rezultate (datorita faptului ca se disperseaza in apa), iarna o sa va dea cele mai mari batai de cap (aditivii la temperaturi scazute au tendinta sa se solidifice). Perioada cea mai buna pentru pescuitul crapului pe timp de iarna este in jurul pranzului, diminetile fiind foarte bune pentru nadit si analizarea dunarii!

Ce influenta are vremea?

Daca poti intelege cum afecteaza vremea comportamentul crapului, atunci sa-I prinzi poate devenii mult mai usor. Puterea si directia vantului, presiunea atmosferica si temperaturile apei si aerului sunt criteriile cele mai importante. Acestea determina atat locatia crapului in apa cat si dorinta lui de a se hrani. Oricum, depinde foarte mult de perioada anului in care ne aflam, pentru ca pe vreme rece si temperaturi ale apei scazute, crapul nu este asa de inclinat in a respecta “regulile” valabile in restul anului.

Vantul

In mare parte a anului, un vant proaspat sau inviorator, incurajeaza de obicei crapul sa se hraneasca, iar unde intalnim apa mica ei se vor misca in directia in care bate vantul, pe cand iarna miscarea lor va fi spre taramul adapostit de vantul rece. Ei s-ar putea de asemenea misca spre partea mai ferita a insulelor, barierelor si platourilor sa profite de apa mai proaspata si mai oxigenata a apei adusa de briza invioratoare. Un vant puternic are doua efecte principale asupra apei. In primul rand imbogateste apa prin turbulentele valurilor ce se sparg de mal, incarcand apa cu un plus de oxigen. Acest lucru la randul lui creste rata metabolica a crapului, facandu-l cel mai probabil sa se hraneasca. In al doilea rand, actiunea valului misca fundul/patul lacului iar nevertebratele si alte tipuri de mancare naturala sunt desprinse din malul adanc. Apa devine mai colorata, si aceasta decolorare, impreuna cu mirosul mancarii “rascolite” va incuraja de asemenea crapul sa se hraneasca.

Temperatura

In lunile de vara temperaturile apei pot depasi 20C. Crapul este perfect in stare sa tolereze aceste temperaturi mai mari, dar apa mai calda este mai putin capabila sa sustina niveluri inalte de oxigen saturat. De aceea, crapul tinde sa fie mai putin activ, preferand sa stea ascuns intre plante si pietre pana cand trece caldura zilei, iar temperatura apei scazand usor odata cu venirea intunericului. Acesta este deseori motivul pentru care pescuitul la crap este mai bun noaptea in timpul lunilor celor mai calde ale verii. In timpul iernii s-ar putea ca perioadele cele mai bune de hranire sa fie in jurul pranzului, pana la doua dupa-amiaza, cand si cea mai slaba cantitate de raze solare ar putea avea un efect pozitiv asupra temperaturii apei, dandu-le crapilor un impuls de a se hrani. Crapul deseori va frecventa portiunile de apa mai calda. Daca ati inotat vreodata in apa in timpul lunilor de vara ati observat cu siguranta ca unele zone (din lac, dunare,mare s.a.m.d, pot fi distinctiv mai reci sau mai putin calde decat altele. Acest lucru este probabil sa se intample in ape mai adanci decat in cele mai putin adanci pentru ca temperaturile diferite sunt cauzate de actiunea vantului care creeaza curenti de adancime in directia opusa directiei spre care bate vantul.

Presiunea atmosferica

Aceasta are un puternic efect asupra directiei si puterii vantului, si asupra temperaturilor apei si aerului. In general vorbind, vanturile usoare si cerul albastru deschis si senin inseamna ca presiunea e ridicata. Acest lucru e bun daca vreti sa va bronzati si sa aveti o zi frumoasa de lenevit, dar presiunea ridicata si pescuitul bun de crap, rareori se potrivesc, mai ales vara. Pe de alta parte, perioade prelungite de presiune ridicata in timpul ierinii duc deseori la inghetul apei, si este probabil ca, crapul sa se hraneasca inaintea inghetului.

Cum localizam crapul?

Daca nu sare, nu e acolo? Pai sa vedem. El incepe sa sara des dimineata cand se ingana ziua cu noaptea, are o frecventa mare de sarituri intre 10-20 de minute, apoi se rareste, urmand ca intr-o ora sa nu mai sara deloc (foarte rar ziua). Acolo unde este crap mult si sunt multi pomi, cazuti in apa, crapul sare chiar si la 2-3 metri distanta de mal (doar atunci cand se ingana ziua cu noaptea). Dupa ce isi face recitalul sariturilor, se retrage mai la adanc, daca apa creste putin, maxim 2-3 cm, ramane aproape de mal si ziua unde il putem prinde si la undita, iar daca apa stationeaza sau scade de la 8-10 cm in sus, numai sare asa aproape de mal, ci va sarii numai in curent (la adanc).

Pe intinsura primavara, crapul sare mai mult noaptea (spre dimineata), presiunea mare a apei il obliga uneori sa vina noaptea la apa mica sa manance. Cand se lumineaza, si este apa limpede, pleaca la adanc, dar atentie, sta intre ape, deci nu mai mananca. Cand apa creste si este tulbure vine langa mal, mai mult in zona malurilor abrupte, dar asta nu inseamna ca va manca, pe apa tulbure mananca foarte, foarte rar.

Trucuri pentru pescuitul crapului pe Dunare

  • Crapul prefera sa manance mai bine primavara si toamna pana spre sfarsitul lunii noiembrie.
  • Nu mananca cand scade apa, nici cand este furtuna, dar ii place o ploaie calma fara scaderi mari de presiune. La schimbari bruste de presiune de asemenea nu mananca.
  • Nu mananca nici cand este seceta, si anume intre orele de vara 9-17. Acest fapt se datoreaza lipsei de oxigen din apa, preferand sa stea la umbra unui cocioc, salcie ori cat mai la adanc.
  • Este sensibil si nu mananca, la fel ca orice peste, cand este zgomot sau cand purtam haine colorate ( in cazurile cand este apa foarte limpede si pescuim foarte aproape de mal)
  • Este mai flamand primavara si toamna, cand a scazut vegetatia submersa.
  • Mananca foarte bine dupa o ploaie sau furtuna pe vreme senina si in special cand bate soarele, pe care il prefera in astfel de conditii.
  • Mananca bine cand apa creste lin, in reversarile de ape care s-au linistit de tulbureala.
  • Este foarte sensibil la nadirea dulce (mai ales primavara)
  • In general trebuie plasata momeala exact pe fundul apei, iar daca e mal prafos, ceva mai sus.
  • Crapul tanar pana la un an umbla mult si mananca ceva mai sus. Deci vom plasa momeala la un lat de palma de fund atunci cand pescuim cu pluta.
  • Pe Dunare crapii mananca pana la prima racire brusca a apei. Pe zonele adanci, crapii mananca bine uneori pana la jumatatea lunii noiembrie.
  • II place sa apuce momeala atunci cand adie vantul si s-au format valuri de intensitate mai mica sau chiar mai mare.
  • Mananca foarte bine noaptea.