De cate ori ati fost in postura ca, atunci cand va chinuiati sa obtineti o trasatura, incepeati sa va modificati monturile schimband tot felul de lucruri? Cand de fapt tot ceea ce ar trebui sa faceti ar fi fost sa gasiti pestii. Atat de multe monturi pentru pescuit si momeli folosite la carlig sunt etichetate ca fiind proaste cand realitatea este ca locatia a fost prost aleasa si ca momeala si montura nu au ajuns niciodată in fata crapului acolo unde acesta era dispus sa se hraneasca. Bun atunci, sa zicem ca am gasit pestii. Cum ne ajuta montura? Pe Dunare mecanica monturii la anumite capitole conteaza prea putin in comparatie cu baltile. Iar asta o sa vedem in cele ce urmeaza.
Firul de par pe Dunare nu conteaza daca este mai moale, mai fin, mai rigid. Pe Dunare este irelevant.
Aici regula generala ca distanta dintre boilies si carlig sa fie de diametrul boiliesului, din nou, pica. Lungimea firului de par, ca e mai mare sau mai mica, nu conteaza. Pe Dunare nu putem face selectie ca pe balti, daca acolo toate aceste lucruri conteaza enorm, pe Dunare se anuleaza tot. Faceti totul doar dupa preferinte. Daca puneti 2 bile de 24mm pe un fir de par cu distanta de 3-4 cm pana la carlig, aveti toate sansele sa prindeti ciortan de 500 gr! La fel de bine la o singura bila pe firul de par, lasat o fanta de lumina distanta intre bila si carlig puteti lua crap de 10 kg.
Pe Dunare avem un mare avantaj… in aproape toate situatiile poziția momelii fata de carlig si apoi a rigului fata de plumb si firul principal este aceeași indiferent de cum atasezi momeala sau daca folosim un forfac rigid sau moale. Crapul absoarbe aproape mereu momeala venind contra curentului, momeala este mereu culcata pe substrat datorita curentului. Putem folosi bineintelesi si monturi critic echilibrate care flutura in current, crapul bineinteles ca va manca la fel, dar aceste momeli se folosesc in general pentru ten la Dunare.
Monturile pe care le folosesc, sunt practic aceleasi cu care am si inceput sa pescuiesc la crap pe Dunare doar ca intre timp au “suferit” imbunatatiri datorita accesoriilor de calitate pe care le-am descoperit (spre rusinea mea) mult mai tarziu (gen: firul textul camasuit care in opinia mea este cel mai bun fir de pescuit pe rauri, in zonele cu agataturi sau scoici). Daca prind peste, de ce as avea motiv sa le schimb? Sunt doua monturi simple, una cu plumb culisant iar cealalta cu plumb pierdut. Din experienta multor pescari de crap reiese ca montura cu plumb pierdut este cea mai buna inventata vreodata pentru pescuitul in agatatura. Este practic montura pe care o folosesc cel mai des si asta din cauza zonelor in care pescuiesc deoarece mai mereu am in fata structuri. Multe structuri. Iar la o eventuala agatare, mi s-a intamplat chiar si in timpul catorva drill-uri ca plumbul sa se agate dar a iesit imediat din clips si am adus pestele la mal fara probleme.
Intreaga configuratie a monturii cu plumb pierdut:
- Argrafa Multi Link
- Leadcore 35 lb
- Clips + Con pentru plumb
- Plumb fix
- Vartej rapid
- Antitangle
- Fir textile camasuit 20 lb
- Carlig wide gape sau Hayabusa M1 nr 4
- Stoper de boilies/porumb
- Tub de ghidaj in functie de carlig
De argrafa Multi Link leg firul principal, iar in continuarea ei vine leadcore-ul cu clips-ul si conul pentru plumb, iar in capat, vartejul rapid pe care atasez cu o bucla forfacul format dintr-un fir textil camasuit insotit de tipul de carlig pe care il folosesc. Iar pentru o siguranta mai buna, si pentru anti incalcire vom pune un tub antitangle pe vartejul rapid de care este legat forfacul. Partea unde vine firul de par evident ca trebuie un pic decojita.
Cea de-a doua montura este cu plumb culisant o folosesc in principal in zonele de semi-intinsura sau din barca. Dar la nevoie pot sa o folosesc si in zonele cu agatatura riscand evident in acest fel o agatare in timpul drillului sau pe recuperare. Aceasta montura creaza cel mai bun efect de auto intepare. Iar asta se datoreaza modului de atasare al rigului introdus direct in capatul plumbului. Astfel in timpul aspirarii momelii, forfacul se va intinde iar la cea mai mica miscare a crapului plumbul va contra puternic si va produce astfel efectul de autointepare. Insa ca acest lucru sa functioneze, de obicei e bine sa folosim plumbi cat mai grei. Personal folosesc plumbi de 130 de gr in sus in pescuitul crapului.
Intreaga configuratie a monturii cu plumb culisant.
- Plumb culisant 130 gr
- Segment de tub de protectie
- Vartej rapid cu anou
- Stopper
- Antitangle
- Fir textile camasuit 20 lb
- Carlig wide gape sau Hayabusa M1 nr 4
- Stoper de boilies/porbumb
- Tub de ghidaj in functie de carlig
- Shrink tube doar pe carlig widegape
Eu prefer sa pun plumbul direct pe firul principal, dar nu inainte de a atasa un oprior. Ii las o distanta de culisare de vreo 20-30 de cm. La plumb atasez tot odata un segment de tub de protectie cam de 15 cm pentru a nu se incurca in aruncare si un stoper care va opri plumbul in vartej. De firul principal leg vartejul rapid cu anou pe care atasez cu o bucla forfacul format dintr-un fir textil camasuit insotit de tipul de carlig pe care il folosesc. Iar pentru o siguranta mai buna, si pentru anti incalcire vom pun un tub antitangle pe vartejul rapid de care este legat forfacul. Forfacul este acelasi la ambele monturi. Doar mecanica monturii la intepare difera. La aceasta montura folosesc vartej cu anou pentru ca pe fundul apei, montura fiind in-line plumbul se va rasuci de la curent, iar ca forfacul sa nu se rasuceasca o data cu el se foloseste acest tip de vartej cu anou pentru a mentine forfacul intr-o singura pozitie.
Cele doua monturi sunt diferite prin modul de intepare. La cea cu plumb pierdut vrem sa ne asigure un “drum lin” al pestelui catre mincioc dar riscam astfel sa mai avem rateuri. De ex. pestele poate sa simta o contra in momentul cand absoarbe momeala si sa nu mai devina astfel interest de momeala noastra. Sau sa folosim plumb culisant iar aici rateurile scad drastic, pentru ca pestele se trezeste cu momeala in gura dar nu simte nici o contra. O molfaie un pic pentru ca montura in momentul acela culiseaza foarte usor, iar cand e hotarat se inteapa direct.
Am lasat la urma explicatia pentru tubul de ghidaj si shrink tube, pentru ca oricum este acceasi pentru ambele tipuri de monturi. Avem mai jos 3 tipuri de carlige, pe care eu le folosesc cel mai des.
KRANK
WIDE GApe
Hayabusa M1
Incepem in ordine cu carligul Krank pe care l-am testat prima data anul trecut la Dunare si care pe mine personal m-a multumit. Din cate se poate observa in poza, carligul nu are shrink tube sau varnis de ghidaj, iar prin forma lui il face un carlig simplu si agresiv. A mers foarte bine la crap in Delta Dunarii, si cu siguranta se va mai afla in trusa mea in anii urmatori.
Mai departe avem binecunoscutul wide gape, nu o sa mai intru in detalii ci o sa explic prezenta varnisului de ghidaj si a shrink tube-ului. Pentru momelile scufundatoare e utila prezenta unui shrink tube pentru o mecanica mai buna a inteparii insa ce face domne mai exact varnisul de ghidaj? Multi pescari fara sa cunoasca, spun ca acesta te ajuta sa aranjezi mai bine momeala pe carlig, insa realitatea este cu totul alta.
Ideea prezentei unui varnis pe curbura carligului ii apartine lui Kevin Nash care de altfel a si pus-o in aplicare pentru prima oara, varnisul jucand rol de simplu martor al unei eventuale prezente la carlig. Pentru a-si indeplini rolul cu succes trebuia folosit un material moale si elastic, astfel incat la cea mai fina degustare a boiliesului facuta de catre crap, varnisul sa culiseze usor pe tija carligului catre nod. Astfel, in momentul cand recuperai montura, aveai dovada ca pe la carlig s-a plimbat cineva, chiar daca nu ai simtit nimic de pe mal. Insa cu timpul s-a dovedid ca varnisul mai are un alt rol, pentru care si eu la randul meu il folosesc. In momentul in care las firul de par mai lung si vreau sa-l scurtez prin 2-3 spire, ma ajut de varnisul de ghidaj.
Hayabusa M1
In opinia mea este cel mai eficient carlig din toate care exista la ora actuala datorita efectului propriu de line aligner obtinut din constructie (asa numitele „bent hook). Totusi e un carlig care are tendinta de a coase gura pestelui si, din acest motiv, e interzis pe aproape toate lacurile si baltile private.
Toate monturile functioneaza perfect cu porumb sau boilies.