Somn

Unde gasim somnul pe Dunare ?

Zonele cu apa mare, mal abrupt si curent moderat tin somn. Sunt cele mai bune locuri cand e Dunarea crescuta, apa are 12-15 grade, pe apa sunt fulgi de plopi si au fost ceva tunete afara care au dat semn somnilor sa iasa din gropi si sa se hraneasca mai in mal (la 10 m de mal sa ai 6-8 m adancime).  
Apa e tulbure merge la buchet de rame iar daca e limpede, peste, sapun, lipitori, organe de pui sau porc, tipari sau scoici. Folositi o montura cu plumb culisant de vreo 60 gr si pescuiti la margine daca gasiti o zona cu mult namol montura sa fie una cat mai simpla un plumb culisant un opritor si un carlig numarul 3.

Eu intotdeauna pe Dunare, am cautat mal abrupt pentru ca e clar, acolo-i apa adanca pentru crap (exemplare mari), si intotdeauna o salca cazuta in apa, ca de obicei pe acolo se afla si ceva mustaciosi, asta cel putin pentru mine este un loc ideal, unde merita sa incerci actiune cateva zile 3-4, daca vrei sa ai si rezultate (capturi notabile). 
De obicei stau in apa adanca si ies la vanatoare noaptea in apa mica! Deci, urca din bulboane catre repezisuri, sau trec Dunarea de pe malul opus unde sunt cofte catre malul cu piatra si intinsura. Dar, atentie ca depinde de sezon! Nu mananca tot timpul in acelasi loc. Daca le gasesti locurile de odihna (coftele) si plantezi momeala in fata locului ai sanse destul de mari.

Cum alegem locul ?

Cel mai simplu ar fi sa intrebi cunoscuti, eventual localnici dupa ce ii imbeti :)) alta varianta ar fi prezenta pomilor in apa de altfel si cea mai simpla zic eu, prezenta pragurilor, sa zicem o plaja cu apa mica urmata de un gropan, locuri cu curent puternic unde langa mal apa formeaza o „moleatza”, un „rotocol”.
Pestii vor sta indubitabil acolo caci este ferit de curent; prezenta stancilor, pietrelor, dalelor in apa poate fi un indiciu bun pentru peste si totodata ca acolo o sa agatam in draci; o salcie sau un dud aplecat peste apa poate fi iarasi un loc bun, umbra acestora atragand pestii pe timpuri calduroase. Mai stiu de la un pescar batran ca si dudele cazute in apa atrag pestii pe care ii putem prinde chiar folosindu-le (dudele) in carlig si rezultatele pot fi extraordinare uneori; un mal abrupt indica apa adanca si deci poate tine si peste.