Adevarul despre Catch and Release

Exista 2 mari categorii de pescuit (si aici ma refer la pescuitul cu lanseta, nu cel electric ) si anume: Pescuitul Recreativ si Pescuitul Sportiv. In prezent Pescuitul Recreativ este cel pe care il abordam majoritatea la Dunare, sau alte rauri, ori lacuri de acumulare, iar Pescuitul Sportiv a devenit acela de COMPETITIE! Introducerea C&R in pescuitul sportiv a luat amploare odata cu intrarea Romaniei in UE! Deci din 2007 pescuitul sportiv se practica numai cu eliberarea capturii ca asa se face in UE! Pana in 2007 nu erai obligat in competitii sa eliberezi pestele, din 2007 esti obligat!

De aici au inceput si patronii de balti cu sistemul C&R, pe unele balti, pe altele mai si poti retine. Proprietarii baltilor, au gasit aceasta metoda doar pentru a maximiza profitul, o balta fiind usor de populat dar pentru ce sa mai investeasca bani daca unii dintre noi platim cat si ce vor ei, mai mult daca sunt atat de ingrijorati de situatia resurselor acvatice, de ce nu solicita si permis ANPA ajutand astfel si refacerea resurselor in apele salbatice, deasemenea cati dintre marii „campioni” detin permise ANPA sau cati dintre concesionarii de balti au amenajat bazine pentru reproducere fara banii publici. O afacere pentru acesti profitori si singurul lor scop este imbogatirea peste noapte. Au pus monopol pe majoritatea mijloacelor de informare, la televizor tot ce vedeti este reclama, pe unele forumuri sunt moderatori care cenzureaza totul pe motiv de reclama, dar scopul este unul singur: sa ramaneti doar cu informatiile oferite de ei, pentru ca oricare dintre acestea au in spate o balta sau un magazin. Problema cea mai mare insa este ca sistemul C&R i-a lovit si pe altii, saracii, care nu au ei treaba cu pescuitul, dar urla la noi ceilalti sa pescuim in sistem C&R pe Dunare. Insa aici exista anumite reguli care stau in baza OUG 23 din 2008 art. 24 lit. E ca un „pescar sportiv” poate retine 5 kg de peste sau o singura captura care depaseste 5 kg. Pai au fost weekenduri cand nu prindeam 5 kg in 2 zile, au fost si zile cand spre exemplu am mers in Delta cate 6-8 zile si am prins 40-50 kg de peste, dar asta in 2-3 persoane, ceea ce la calcule ne da ca vine mai putin de 5 kg de persoana/zi. Deci PERFECT LEGAL! Acum in Romania exista aproximativ 3000 de pescari recreativi/sportivi legitimati si autorizati in conditiile legii. Restul sunt plasari!

Iar daca faci poze cu toata captura la sfarsit incep alti frustrati sa urle ca esti fomist sau braconier desi ei retin tot ce prind pe Dunare si lasa si gunoaie in urma lor. Aceasta este singura categorie de persoane care acuza. Oamenii cu bun simt niciodata nu vor face acuzatii. Cine vrea sa practice Pescuitul Sportiv pe Dunare este liber, cum si cel care vrea sa practice Pescuitul Recreativ este la fel de liber. Nu prindem noi la lansete nici macar 1%, din cat scot braconierii zi de zi, ora de ora, adica restul de 99%. Eu am prins 50 kg de peste in 6 zile iar „pescarii comerciali” in fata mea scot 3 saci de peste in 20 de minute. 

Asa ca dragi pescari infectati cu virusul „checienrilis” nu uitati ca repetitia este mama invataturii. Robert Kiyosaki a recomandat citirea celebrei carti „Tata bogat, Tata sarac” de mai multe ori pentru ca prima data citesti informatia, a doua oara o asimilezi (iti intra in cap) si abia a 3-a oara o poti aplica. Asa ca puneti mana si invatati ce inseamna acest termen, unde este el obligat sa se practice si unde nu. In concluzie niciodata nu strica un C&R = Cresteaza si Rumeneste!!!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.