Sfaturi despre: Echipamente de pescuit! Camping! Localizarea pestelui fara sonar! Cum alegem locul? De ce locul face diferenta si nu momeala? Secretul? Defapt exista secrete? Aveti raspunsurile acestea in cele ce urmeaza!
Pescuitul la Dunare este cel mai frumos pescuit din tara noastra (nu o spun doar eu, au spus-o multi) dar si cel mai costisitor din punct de vedere al timpului. De aceea am sa va spun din start, pentru a avea o partida de succes la Dunare sau mai bine zis cu rezultate, este necesar sa alocati un minim de 2-3 zile. Este foarte important pentru ca doar asa veti avea timp sa puneti in aplicare cele ce urmeaza in acest articol. Sunt perioade cand Dunarea iti ofera peste pe timpul zilei, sau sunt nopti de vis care va doriti sa nu se mai termine. Ori, atat pe timpul zilei cat si pe timpul noptii puteti avea activitate.
Nu este usor sa pescuiesti la Dunare dar nu este nici greu. Iar daca ar fi sa categorisim pescuitul la Dunare in avantaje si dezavantaje atunci veti afla pe parcurs ca nu exista niciun dezavantaj. Daca iti deschizi cu adevarat ochii ai sa vezi frumusetea din cele mai simple lucruri cum devin evident mai frumoase decat iti puteai imagina. Ca sa citez aici un mare maestru Jedi pescuitul la Dunare “It’s an energy field created by all living things. It surrounds us and penetrates us, it binds the galaxy together.”
LOCUL si LOCALIZAREA
Pe balti stii ca te duci in fiecare weekend si pestii sunt acolo, prestezi C&R si stii ca il prinzi pe gigel (pestele) si data viitoare. Si uite asa va invartiti intr-un cerc la infinit… tu cu gigel toata viata, cand tu pe el cand el pe tine. In schimb la Dunare nu stii ce te asteapta. Nu stii ce ai aici. Nu stii ce-ti ofera apa. Poti sa-l iei pe gigel acasa si sa-l cazezi la cuptor (ca niciun peste din supermarket nu se compara cu un peste adevarat de Dunare), ori poti sa-i faci vesnica pomenire la un ceaun direct pe malul Dunarii. Pe Dunare poti la o singura momeala sa prinzi 7 pesti din 7 specii diferite ceea ce pe balta e imposibil!
Multi fac greseala sa confunde locul cu localizarea pestelui. Ceea ce este total gresit. Dar sa vedem ce este mai important, locul sau localizarea?
Un loc bun de pescuit in general este definit prin structuri, praguri si gropi. Un astfel de loc poate sa tina peste pe tot parcusul anului.
Sunt si locuri bune pe intinsuri dar acestea sa spunem sunt doar temporare. Majoritatea tin cteno vara. Si aici nu ma refer la faptul ca prinzi unul accidental pescuind la crap ci efectiv la o partida iei 5-6 bucati sarite de 10-15 kg. Dar exista si situatii cand aceste locuri bune nu au pestele pe zona in momentul cand ajungem noi la pescuit. E o problema. Atunci intra in joc localizarea. Dar o sa ma intrebati cum localizati pestele, voi fiind incepatori, fara sonar si fara sa stiti absolut nimic de locul respectiv. Unul din putinele argumente il reprezinta sariturile pestilor. Pe timp de toamna lucrul acesta se intampla frecvent dimineata cand se ingana ziua cu noaptea. O alta metoda ar fi sa naditi un loc in apropierea unor structuri dar nu foarte departe de aceasta deoarece s-ar putea ca pestii sa nu paraseasca zona unde au siguranta si adapost.
Personal in partidele de 2-3 zile urmaresc sa localizez pestele. La partidele mai lungi ca cele din Delta Dunarii de la o saptamana in sus prefer sa stau doar pe locul de pescuit pe care mi-l aleg de la inceput. Pentru ca atunci nadesc si il astept sa intre pe vad. Mi s-a intamplat la una din zece partide sa nu functioneze regula acesta dar este totusi o metoda sigura si va indrum daca stiti un loc bun de pescuit sa faceti la fel pentru ca va da rezultate cu siguranta.
Nada si momeala sunt pe locul doi. Cu ele tinem pestele pe vad. Daca am gasit un loc bun care tine peste atunci clar nada si momeala au rolul lor. O nada buna poate face diferenta. De exemplu pe acelasi loc abordat eu pescuiesc cu porumb cu aroma de capsuna iar altul cu porumb in tuica.
El poate sa prinda intr-o zi 5 crapi eu doar 2. Cu toate ca in ziua respectiva nu am prins la fel ca el important este ca am prins amandoi. Deci locul ne-a oferit un avantaj din start.
Pescuieste in functie de ce-ti ofera apa si nu dupa ceea ce vrei tu sa prinzi.
Ai plecat de acasa hotarat sa prinzi crap dar obervi ca cele mai multe prezentari le ai la platica si caras pe feeder sau pe rama la somn? Daca vrei sa prinzi peste treci atunci crapul pe locul 2 si axeaza-te pe celalalte specii.
SECRETE
Nu exista secrete ale pescuitului la Dunare si n-au existat niciodata. La Dunare exista doar lectii pe care trebuie sa le invatam ca sa prindem peste.
A spus finul meu o vorba la un momentdat care pe cat de aroganta pare pe atat de interesanta dar si reala este: “Dunarea are peste pentru cine stie sa-l prinda” (by Ionut Spiridon). Acum sa nu aveti impresia ca oricat de mari pescari ati ajunge veti prinde peste la fiecare partida. Nicidecum. Pe langa cunoastere exista si factori care influenteaza pescuitul pe Dunare. Factori naturali despre care am discutat intr-un alt articol (este foarte important sa stiti cu ce aveti de-aface)
ECHIPAMENTUL DE PESCUIT:
Aici vreau sa fac referire la cele mai importante doua lucruri si anume obiectele de lucru ale pescarului: Lanseta si mulineta.
Inainte de a incepe v-as sfatui sa nu incepeti cu echipamente scumpe. La inceput nu o sa stiti ce vreti si va veti schimba dupa cum bate vantul. Un echipament ieftin nu inseamna ca nu va aduce peste la mal.
Sa va dau un exemplu: in 2011 am cumparat 3 mulinete Mifine (foto stanga) de 8000 atentie din Dragonul Rosu! Suntem in 2020 si in fiecare an le-am frecat la Dunare in fel si chip. Au scos pesti fara numar si nu le-am facut nici macar o reconditionare in 9 ani. Absolut niciuna. Acum credeti-ma este valabila vorba aia “nu bate, nu troncane”. Nu au absolut nicio problema, doar urme normale de uzura.
Singura diferenta pe care o face echipamentul este de a ne usura munca. Nu exista sa nu scoti peste cu lansete ieftine (cumparate din targuri, obor, dragon) sau cu altele cu branduri renumite. Poti sa pierzi pesti si cu lansete scumpe dar si cu ieftinaturi. Poti sa scoti peste cu lanseta de 3.90 dar si cu o germina. Nu conteaza cat e de scump echipamentul pentru ca tu tot ca si incepator o sa te comporti la fel in drill pana vei avea suficiente partide incat sa capeti experienta si sa stii de ce anume vei avea nevoie mai departe. Pestele nu se uita la brand si la echipament. Cu cat ajungi sa ai mai multe partide la Dunare cu atat iti vei da seama ce anume vrei sa schimbi, ce vrei sa completezi si cum sa-ti faci viata mai usoara. E valabil si pe zona de camping. Poti ajunge de la un cort quechua de 2 secunde cu o saltea de care te vei satura probabil la un moment dat pana la un echipament de camping adecvat care sa-ti asigure confortul de care ai nevoie. Dar toate acestea nu ai cum sa le intelegi pana nu o sa fii acolo sa le traiesti.
Mai tarziu o sa iti dai seama daca ai nevoie de sonar si la ce anume vrei sa il folosesti. Daca de exemplu vrei sa incepi pescuitul la clonc, acest lucru evident ca nu se va putea face fara o barca.
Cei care vor sa inceapa cu o barca la Dunare pot alege de AICI modele la preturi accesibile.