pescuitul la Dunare

Tot pescuitul la Dunare, fie ca e stationar sau spining are in comun 2 repere foarte importante: STRUCTURA si PRAG.

Structura este indicatorul pe care eu il caut cand abordez un loc nou pe Dunare si poate fi reprezentata prin bolovani, gropane, copaci, barje scufundate sau orice este suficient de mare incat sa nu fie spalat de apa si care sa stea suficient de mult acolo incat sa se integreze in habitat. Structurile ofera atat hrana cat si adapost ceea ce le face atractive pentru o gama foarte variata de pesti.

 

Pragul

Albia raului nu coboara in general lin pana in mijlocul acestuia ci are o serie de trepte sau praguri. In functie de zona, debit, viteza de curgere sau substrat, numarul pragurilor poate sa difere foarte mult. Ele sunt insa extrem de importante pentru pescari deoarece reprezinta traseele pe care pestii le urmeaza cu sfintenie. Din aceasta cauza momeala trebuie de prezentat in imediata apropiere a pragului. Curentul ne ajuta in general si lipeste montura de prag insa pescarul trebuie sa fie atent ca plumbul sa fie in raport cu grosimea firului si viteza de curgere a apei. Un plumb prea greu tine montura pe loc iar un plumb prea usor nu o fixeaza pe prag si curentul o va aduce la mal.
Dupa ce ne-am hotarat asupra locului unde vom pescui, intotdeauna verificam adancimea apei si cautam “agataturi”. De aceea primele 10-20 de lansari sunt facute numai cu plumbul. Cu un pic de practica, aceste lansari “in gol” ne vor spune cat de adanca este apa, ce tip de substrat e(mal, pamant tare, piatra, nisip…) si daca sunt copaci sau bolovani submersi.
Eu caut la echipamentul de Dunare 3 caracteristici pentru a-l putea folosi cu incredere:
Robust-Tot echipamentul trebuie sa fie nepretentios si invatat cu traiul greu pentru ca nimeni nu il va menaja. La transport va fi aruncat de colo-colo si inghesuit printre sumedenia de bagaje necesare unei iesiri indelungate. Pe mal, invariabil il vom lovi de pietre sau copaci si oricat de atenti am fi, nisipul fin de Dunare va ajunge si in angrenajul mulinetelor si in imbinarile lansetelor. Cand va incepe o ploaie puternica, grija noastra principala va fi sa o stergem cat mai repede(altfel nu mai putem iesi o saptamana) si nu sa punem fiecare lanseta in husa ei si fiecare mulineta in buzunarul special al gentii speciale… Le vom aduna pe toate snop si le vom arunca in portbagaj…
Nu in ultimul rand, pestii de Dunare, cu muschii intariti de inotatul in curent toata viata, odata agatati nu vor sta pe ganduri si vor pleca glont in primul obstacol pe care il gasesc, moment in care echipamentul trebuie sa aiba o rezerva de putere suficient de mare incat sa putem duce o lupta pe sistemul “care pe care”.
Pescarii de Dunare pescuiesc cu fir de 0.45-0.50 NU pentru ca ar prinde capturi uriase(desi spera la ele) ci pentru ca firul trebuie in primul rand sa poata sa reziste la frecarea de obstacolele subacvatice si la scoicile de pe buza pragului.
Simplu: Toate monturile de Dunare trebuie sa fie simplu de facut in orice conditii, fara accesorii sau complicatii inutile. De asemenea e important sa le putem modifica in functie de conditiile de pescuit.
Dispensabil: O alta caracteristica pe care eu o caut atunci cand imi fac monturile pentru Dunare, este ca acestea trebuie sa fie dispensabile…daca am agatat o montura nu trebuie sa ne apuce plansul…pentru ca vom face asta destul de des. Daca montura noastra are pretul unui pranz in oras, cu siguranta ne va fi frica sa o aruncam inspre locurile cele mai promitatoare…pentru ca in general pestele sta unde sunt mai multe agataturi.

Ce trebuie stiut?

Daca apa scade trebuie dat mai in larg,in butuci sau in gropi,iar daca creste,trebuie dat mai in mal (aici trebuie cautat pragul).