Nopti in Delta, Chilia 2018

O Delta cum nu a fost alta vine intotdeauna atunci cand te astepti mai putin si cand realitatea ti se pare straina si rea. Spun ti se pare pentru ca una se vede cu ochiul liber iar alta se intampla in realitate si aici ma refer strict la apetiul pestilor pentru momeala noastra. Multi spun ca nu mai este peste pe Dunare, pe mine experienta m-a invatat ca sunt foarte multi factori naturali (exclus braconajul) care influenteaza apetitul crapului pe Dunare. In ultimii 2 ani am tot batut locuri noi in Delta Dunarii dar fara prea mari rezultate din punct de vedere al pescuitului la crap.

Stiu, o sa-mi spuneti ca sunt incinte si canale care tin destul peste in Delta atunci cand cotele sunt crescute si Dunarea tulbure dar scopul si placerea noastra este sa gasim pestele pe bratele principale. Cand stateam anul trecut 9 zile pe Sfantu si nu aveam nicio trasatura, altii prindeau crap la Rosu sau pe Iacub. Asta ne place, asta facem, sa pescuim pe Dunare. Se stie ca bratul Chilia tine cei mai spectaculosi si mai batrani crapi din Delta Dunarii si mai mult, are curent puternic si cele mai adanci gropi (dupa cele de la Cazanele Dunarii evident) ceea ce explica de ce pe Chilia se prind frecvent crapi sariti de 10 kg.

Povestea noastra incepe intr-o marti, unde incarcati cu un vibe pozitiv dupa o absenta luuunga la malul Dunarii, am pornit spre Chilia Veche unde avea sa ne astepte barcagiul nostru, Liviu, un baiat de nota 10 +. Pe langa vibeul pozitiv am mai fost incarcati cu o remorca de bagaje plus nada si momeala pregatita pestelui care a insemnat 80 kg de boilies, viermusi pentru feeder si rame negre pentru somn, sperand sa pice ceva macar la clonc.

Ca deobicei ajungem tarziu, oboseala acumulata de pe drum, nu aveam timp de prea multe deoarece afara se insera repede, campam si aruncam 2-3 lansete sa zicem ca avem ceva in apa peste noapte..de unde…cativa morunasi la kil si o mreana in jur de 2 kg ne-a dat un pic de adrenalina si sperante pentru zilele care urmau. Un lucru era cert din prima seara: aveam baboi de ciorba :)) Ne bagam la somn insa nu o data cu coiotii care se auzeau foarte aproape de tabara dar noi mergeam pe principiul: Orice intrus v-a fi tratat cu o raceala demna. Astfel incat sa inteleaga si cel mai nesimtit ca prezenta lui este inoportuna

A doua zi am inceput practic sa pescuim dupa pestele pentru care am venit si anume: crapul. I-am facut frumos un pat de nada din 2 saci de boilies, urmand ca in zilele urmatoare sa dam cate un sac in functie de prezentari, si da-i si asteapta. Si asteapta…S-a facut noapte, tarziu, dupa o zi in care ne-am luptat cu morunasii si platicile la bombe deoarece feederul era total mort la orice-i dadeai, era timpul sa ne culcam. La 3 fix ne trezeste din somn statia senzorilor ridicandu-ne din pat de parca am fost injectati cu morfina, primul crap de 6 kg. Urmatoarea zi practic aceeasi poveste de mai sus cu morunasii si platicile. Iar noapte. Iar ne culcam. Aceeasi ora. 3 fix al 2-lea crap de 11 kg. Doar ca aici era o diferenta, crapul elimina boilies, moment in care ne-am dat seama ca a inceput sa intre pe patul de nada nu apucam sa-l bagam bine in sacul de pastrare ca in urmatoarea ora parca inebunisera crapii, dadeau in lansete ca surdu-n clopot!

Practic in noaptea aceea am reusit sa punem pe mal 6 crapi intre 4 si 11 kg  si 3 scapati, toti in interval de 1.5 ore. Pana la finalul partidei nu au mai avut nicio regula trageau cand ziua, cand noaptea totul se schimba dupa cum batea vantul, la propriu. Caras nu am prins deloc desi ne-a intrat unul pe boilies, semn ca era carasul in zona, iar explicatia pentru care crapul a tras mai bine ziua decat noaptea este urmatoarea: Ziua boiliesurile rezistau pe carlig maxim 3 ore! De ce? Era foarte multa platica in zona. Practic cum lansam, „stolul” de platici era pe carligele cu boilies, am reusit in cateva randuri sa prindem platici sarite de 1 kg la boilies…defapt erau agatate de vreme buna. Problema la noi a fost ca nu am avut bile tari ci doar solubile, invatatura de minte pentru data viitoare. Somnul sa nu-l uitam, nu a cooperat deloc, doar doi mai micuti care au venit in timp util, parca stiau ca avem nevoie la borsul de peste si de „niste somn”

Alegerea locului:

Cum ne-am ales locul? Pai foarte simplu, am dat de un anafor unde era clar ca tine apa adanca. In prima noapte nu am stiut ce avem in apa dar a doua zi de dimineata am iesit cu sonarul si am analizat zona. In stanga aveam un pom in apa pe 5 metri iar mai sus de el un prag de 7 metri care tinea in dreapta mult, la un momentdat apropiindu-se de mal la vreo 10 metri facandu-l pe cel de 5 metri sa dispara. In acest loc exista o cioata pe fund care se stie din batrani ca cioatele vechi tin si peste. Ceea ce s-a si adeverit, majoritatea crapilor intrand la cele doua lansete aruncate langa cioata.

Cat am mancat noi, ca de lipsa de pofta nu ne putem plange, si ia uitati-va cat a mai ramas?

Pfuoa….daca ma apuc sa vorbesc de mancare ar trebui ca acest articol sa fie pe episoade si sezoane… master chef-ul in ale bucatariei pescaresti, deltesti etc…: finul Ionut! Vorba lui… sa mergi in Delta si sa mananci carnati si conserve in fiecare zi e blasfemie. Mergi in Delta, mananci peste. 

De-a lungul sederii noastre in Delta am mancat pana ne-au iesit ochii din orbite, in afara de prima seara cand era si normal sa faci un gratar din neinotatoare cum ar fi porcul, am bagat numai peste. Ce a trecut prin burtile noastre, amintim: Platica cu boia la disc, morunas fript cu sare si lamaie, bors de peste, salau, platica si morunas la ceaun cu mujdei, obleti la ceaun si pe gratar cu cartofi prajiti in ceaun, plachie de crap cu mamaliguta….mmmm un deliciu. Daca mi-a scapat ceva promit ca revin cu edit :))

Monturi si Boiliesuri

 

Monturile de mai jos au fost cele care au adus prezentarile crapilor in aceasta Delta. Montura in line semi fixa si montura plumb pierdut cu carlige wide gape cu shrink tube si carlige curve shank realizate cu leadcore si plumbi cuprinsi intre 110 si 200 gr in functie de curent, la care adaugam 1 sau 2 boiliesuri de 20 sau 24mm. Aromele folosite au fost capsuna si monster crab, ultima dand cel mai bun randament nu numai la crap dar au intrat si platici la 2 bile pe carlig :)).

Va lasam cu un scurt trailer din aceasta Delta si cu peste 200 de imagini cu care sa va delectati!