M-am hotarat sa fac acest articol pentru a intelege cat mai exact rolul si importanta nadei si mai ales cum se nadeste corect pe Dunare in curenti foarte puternici. Am gasit tot felul de informatii pe internet despre nadirea pe Dunare insa nici una concreta sau corecta. Spre exemplu sunt foarte multi care spun ca nadesc in Delta Dunarii dar numai pe lacuri sau canale. Ei bine, eu am sa va spun cum se nadeste corect pe Dunare in curent accelerat chiar. Eu frecventez 2 stiluri de pescuit si anume, cand ma duc la Dunare pentru partide de 2-3 zile nu nadesc mai deloc, deoarece pescuiesc mai mult din barca si schimb locurile frecvent, mai ales daca mai este si un an cu cote instabile care difera de la o zi la alta, este aproape imposibil sa ai rezultate in 2-3 zile, (aici dau mai mult dupa somn care mananca aproape tot timpul sau alte specii deoarece crapul este foarte pretentios). In schimb in Delta la partide de 8-10 zile, pescuiesc doar la stationar pe crap si doar pe bratele principale ale Dunarii ori pe celebrele bucle. Nu lacuri, nu canale. De 10 ani fac iesiri frecvente in Delta pe Dunare cam de 2-3 ori pe an, si de fiecare data am incercat sa bag tot felul de chestii in nada (lapte de porumb, arome etc..) pana am ajuns la un rezultat. BEREA!! La o iesire de 8 zile spre exemplu si pentru 2 locuri de pescuit, am luat vreo 40 de kg de boabe de porumb, pe care le-am pus la umflat in bidoane de 5 – 10 l cu 2-3 saptamani inainte de iesire. Bidoanele le umplu jumatate cu bere, spre ex. un bidon de 10 l se umple pana la jumatate, ca apoi boabele se umfla pana aproape de dop (practic la final cantitatea de boabe aproape ca se dubleaza). La 2-3 zile cand boabele isi absorb toata berea le umplu din nou de data aceasta cu apa si tot asa pana la plecare, atat si nimic mai mult. Ajunsi la locul faptei se nadesc in jur de 10-15 kg pe zi, eu dau spre ex 5-10 kg dimineata si 5-10 kg seara insa atentie, boabele se amesteca cu pamant/noroi de pe malul apei si arata exact cum vedeti in prima poza a acestui articol.
Apoi le lasam aprox. 30 de minute sa se mai intareasca, dupa care putem incepe nadirea. Ori se nadeste din barca, ori se arunca din mana, pentru ca de obicei pe Dunare nu lansam mai mult de 20-25 de metri. Acum urmeaza intrebarea, dar bulgarii nu se spala sau nu ii duce Dunarea odata ajunsi pe fund ? Am reusit sa fac un test cu bulgarii pe care i-am facut, tinandu-i in curent accelerat la o adancime de 4-5 metri iar rezultatul a fost ca nu mi-a plecat nici un bob din bulgare (bine exagerez un pic) dar totusi erau la fel cum ii bagasem in apa, aproape intacti dupa un timp de aprox 5 minute. De cealalta parte ca bulgarii ajung jos si ii matura Dunarea nu putem avea o garantie ca vor sta exact pe locul dorit dar tocmai de aceea de obicei se nadeste mai in amonte cam 10-15 metri si pe diferite portiuni de apa ce inconjoara zona noastra, deci nu este obligatoriu ca unde lansezi acolo sa fie si bulgarii, rolul lor fiind sa atraga pestii in zona, ca apoi sa vina si la momeala noastra din carlig. Absolut de fiecare data cand am procedat asa, am avut dril, fie ca s-a lasat cu ruptura sau in minciog. Rolul bulgarilor este de a tine crapul in zona, si anume ca atunci cand apare crapul pe zona de nada, el se chinuie sa manance din bulgarii respectivi, si incearca sa sape cat mai adanc in ei pentru a absoarbe boabele, si chiar daca nu se satura stie unde sa se intoarca, fata daca am arunca pur si simplu boabele goale, le-ar lua apa instant si crapul de asemenea le-ar absoarbe instant, ar termina nada repede in acest caz. Nu spun ca metoda mea este cea mai buna si cea mai eficienta, insa este singura care a dat rezultate pana acum, si am sa ma bazez pe ea in continuare. Sper ca v-a fost de folos acest articol si ca ve-ti avea ce invata din el.
De ani buni folosesc impreuna cu un prieten aceasta metoda de nadire cu diferenta ca noi facem forma de „caramida”.
Rezultatul : din grupul de 4-5 pescari ,noi doi an de an prindem crap pe Dunare.
(metoda invatata de la Adrian Iordache)
Forma de caramida am mai vazut o folosita si la alti pescari, dar tind sa cred ca tine doar de optiunile ficaruia. Bulagarii au dat randament foarte bun de cate ori i-am folosit, si mi s-a demonstrat de atatea ori ca patul de nada este activ!