ATENTIE PESCARI! Puteti retine peste in Delta Dunarii + Despre ABUZURI SI BRACONAJ

Publicarea Ordinului de Prohibitie in M.O. din acest an prin care se da liber la braconaj in Delta Dunarii a creat un val de critici impotriva celor care au aceste interese. Incepand de la MADR (Chiar asa nimeni nu se intreaba ce legatura are Ministrul Agriculturii cu PESCUITUL, si mai ales in DELTA DUNARII??? ) si Ministerul Mediului pana la reprezentantii ANPA care l-au redactat. Aceștia, știind de la bun început că lucrurile nu stau chiar cum le prezintă ei, au refuzat consultările cu Federația Română de Pescuit Sportiv, chiar dacă erau obligați prin lege să facă asta. Mai mult de atat ordinul de anul acesta nu a mai trecut nici macar pe la Garda de Mediu cum s-a intamplat in fiecare an. Majoritatea pescarilor comerciali fac exact ce vedeti AICI in timpul liber. Braconieri cu acte in regula. La pescarii sportivi, faptul ca mai pleaca cu cativa pesti sub dimensiune acasa, sunt cazuri izolate, in schimb la comerciali ceea ce ati vazut in articolul de mai sus, se intampla zilnic cu tone de peste. Sa nu mai vorbim despre declararea cantitatilor reale din ceea ce sustrag.
Chiar in momentul acesta (fiind prohibitie) Delta Dunarii este ingenuncheata la maxim de braconaj, canalele cele mai importante inchise de plase, buclele de pe Sfantu Gheorghe (care sunt inchise pentru refacere biologica) sunt pur si simplu sitate de braconieri iar noua pescarilor recreativi/sportivi ni s-a pus STOP retinerii speciilor de interes.

Multi vad, putini cunosc.

In baza art 24 lit. e din OUG 23 din 2008 este specificat clar: “în apele din zona colinară și de șes, pe Dunăre, în Delta Dunării și în apele maritime, un pescar sportiv poate reține din captură maximum 5 kg de pește/zi sau un singur pește, dacă greutatea lui depășește 5 kg„. Crapul, somnul, salaul si stiuca tot pesti sunt!!! Ceea ce nu cunosc multi este ca reglementările privind protejarea și conservarea resurselor acvatice vii pentru pescuitul sportiv sunt prevazute de art 24 din OUG 23 din 2008 și nu pot fi modificate prin Ordin de ministru. Acest lucru face parte din Ierarhia actelor normative, deci ceea ce se intampla in Ordinul de Prohibitie este un mare ABUZ la adresa pescarilor sportive. Deci pescarii sportivi afiliati FRPS, pot pescui in baza permisului fara probleme in Delta Dunarii si pot retine si peste in baza legii. Conform art. 49(5) din Constituție si art. 3 din Legea nr 69 din 2000, autoritățile au obligația să asigure toate condițiile pentru practicarea liberă a acestui sport. Interzicerea prin Ordin de ministru a practicarii pescuitului sportiv se constituie ca un abuz pentru încălcarea art. 53 din Constituție și art. 8 alin. 2 din Legea nr 115 din 1999 republicată privind răspunderea ministerială. Pentru cei care au dubii in privinta permisului de pescuit afiliat FRPS ( Federatia Romana de Pescuit Sportiv) exista recent o hotărâre judecătorească prin care s-au recunoscut ca valabile pe apele naționale a documentelor emise de federație, fără a avea nevoie de permis ANPA sau ARBDD. Dovada in pozele de mai jos.

Exista cateva cazuri in care sportivi legitimați și autorizați de federație, amendați de Jandarmerie și ANPA, (mai exact de angajati incapabili si prost pregatiti, de tot felul de debili mintali care sunt trimisi pe teren iar ei sunt foarte limitati in cunostinte legislative) insa instanța a anulat procesele de contraventie și a recunoscut ca valabile documentele eliberate de Federatia Română de Pescuit Sportiv.
La nivelul lor sunt plini de neregului. Întâi au vrut să recunoască AGVPSR ca federație sportivă națională. Vezi Pl-x 488/2013. A picat în Parlament la vot. Inițiator a fost Florin Iordache.
Există un Titlu executoriu care i-a obligat să ia în evidență doar asociațiile de pescari sportivi recunoscute de Ministerul Tineterului si Sportului ca structuri sportive. Atunci au dat OUG 85 din 2016 (care intre timp a cazut vezi aici) și au transformat pescuitul sportiv în pescuitul recreativ.
Presedintele FRPS dl. Popescu Stefan a facut memoriu la Președinte să atace la CCR. A atacat și a fost declarată neconstituțională. Au băgat-o din nou la revizuire. Iar a făcut memoriu la președinte, iar a trimis-o la CCR iar a declarat-o neconstituțională. Vezi deciziile CCR 312/2018 și 383 din 2019.
Au vrut apoi să privatizeze Delta Dunării. Vezi Pl-x 97 din 2019. Iar a făcut memoriu la președinte și a contestat la CCR. Admisă contestația cu unanimitate de voturi.
Au un ditamai dosarul la DNA cu contractele prin care au dat la ajvps-uri toate apele publice fără să fie în administrarea lor. Și acum anar prin HG 183 DIN 2020 le scoate la închiriere 78.995 km de râuri 274 de lacuri etc…

Sa nu uitam ca fostul guvernator Malin Musatescu a vrut in 2019 sa interzica retinerea speciilor de interes din Delta Dunarii pentru pescarii sportivi dar o data cu aceasta interzicerea acestor specii si de catre comerciali. Evident ca nu s-a putut. A bagat pescuitul la setca doar in perioada rece. De la aceasta decizie nu a mai rezistat mult si a fost inlaturat, iar pescuitul la setca a fost imediat aprobat pentru TOT ANUL. 

Sunt destul de multe alte lucruri pe care le mai putem expune dar toate la randul lor! Pana atunci puteti sa urmariti in clipurile de mai jos o dezbatere interesanta cu fostul guvernator al Deltei Dunarii, Malin Musatescu dar si un interviu acordat lui Baltacul, extrem de interesant cu presedintele Federatiei de Pescuit Sportiv, Popescu Stefan.